Chow mein z polędwiczką teriyaki

Egzotyka w kuchni wciąż ma się dobrze, z czego skrzętnie korzystamy – aromatyczny sos teriyaki nadaje wieprzowinie wspaniały zapach i wzbogaca smak o orientalne nuty ;)

edf

Czas przygotowania: 1 h marynowania mięsa + 40 min smażenia i gotowania

Składniki:

- 200 g polędwiczki wieprzowej

- 2 porcje makaronu chow mein

- 1 cukinia

- 1 papryka czerwona

- 2 cebule/ewentualnie 1 cebula i 1 por

- kilka pieczarek

- 1 marchewka średniej wielkości

- 3 łyżki sosu teriyaki

- 2 łyżki oleju sezamowego

- 1 łyżka sosu ostrygowego

- 1 łyżka jasnego sosu sojowego

- czosnek granulowany

- sól, pieprz

- 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Na godzinę przed przygotowywaniem należy pokroić polędwiczkę na 0,5-cm kawałki i zamarynować je w mieszance oleju sezamowego, sosu teriyaki i ostrygowego. Do marynaty możemy dodać też czosnek granulowany – ale to opcjonalne.

Po upływie godziny mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego na dużej patelni (lub w woku) na średnim ogniu aż do zarumienienia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pora, cienko skrojoną marchewkę, paprykę i na sam koniec – pokrojoną w cienkie plastry cukinię i pieczarki. Dusimy do miękkości i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem, solą i pieprzem.

Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania i po odcedzeniu łączymy z zawartością patelni, dokładnie mieszając.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Informacje o M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Chow mein z polędwiczką teriyaki

  1. ~Kamil pisze:

    Powiem szczerze nazwa mnie średnio przekonuje, ale lubie takie egzotyczne dania. Dzięki za przepis :)

Odpowiedz na „~PaulinaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>