Placki z dyni

Po dłuuuuuugiej przerwie spowodowanej zawirowaniami na uczelni wracam do gotowania, mam nadzieję, że bardziej regularnie. Dziś- placki dyniowe, bardzo łatwe do zrobienia, sycące i zdrowe. Moja wersja, czyli placki posypane warstwą cukru pudru, łatwo może zamienić się w wersję ostrą- jeśli cukier zastąpimy ostrym sosem, pomidorowym lub serowym. Dynia jest kopalnią witamin, szczególnie ważnych w okresie jesiennym- korzystajmy więc z sezonu na nią pełnymi garściami!

Czas przygotowania: 30 min

Składniki:

1 kg dyni

3 jajka

1/2 szkl. mleka 3,2%

2 łyżeczki natki pietruszki

mąka pszenna (do zagęszczenia masy)

sól

olej rzepakowy

cukier-puder

Przygotowanie:

Obraną dynię kroimy na paski, które ścieramy na tarce (na średnich oczkach). Do utartej masy dodajemy jajka, mleko, natkę pietruszki i sól, energicznie mieszamy, zagęszczamy mąką pszenną i odstawiamy na 10 min, żeby składniki się „przegryzły”. Placki smażymy na oleju rzepakowym do momentu zarumienienia. Usmażone placki przyprószamy cukrem-pudrem. Gotowe!

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Informacje o M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Dania główne, Przekąski i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Placki z dyni

  1. Hej, właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

  2. dziubnij pisze:

    Wyglądają smakowicie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>