Tiramisu

Tiramisu (wł. „przebudź się”)- klasyka włoskiej kuchni, bardzo dla mnie sentymentalna i przyrządzana na każdą większą okazję- ciacho zazwyczaj znika w jeden dzień :) Z racji na użycie gotowych biszkoptów mogę polecić przyrządzenie tiramisu wszystkim, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z deserami- wystarczy odpowiednia kolejność dodawania składników i zakup produktów dobrej jakości, by cieszyć się udanym ciastem, najlepiej przy filiżance mocnej kawy. 

Czas przygotowania: 1 godz.

Składniki:

opakowanie podłużnych biszkoptów

 500 g serka mascarpone

250 ml śmietany 30-36% 

2 żółtka 

3 łyżki cukru pudru (czubate!) + łyżeczka cukru do osłodzenia kawy

 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej

2 łyżki wódki+2 łyżki amaretto

kakao (do posypania z wierzchu)

Przygotowanie:

Napar kawowy z łyżką cukru należy ostudzić, dodać wódkę, amaretto i dokładnie wymieszać. Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę biszkoptów, skrapiamy je połową kawy.  Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodajemy do niej serek mascarpone. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i dwiema łyżeczkami cukru wanilinowego, łączymy je z masą kremową i wszystko dokładnie miksujemy przez kilka minut. Połowę gotowej masy wykładamy na ułożone, nasączone kawą biszkopty. Następnie kładziemy drugą warstwę biszkoptów, również nasączonych kawą i wykładamy resztę kremu. Przed podaniem wierzch ciasta należy oprószyć przez sitko kakao (dość mocno, krem powinien być odpowiednio słodki).

Deser podajemy koniecznie schłodzony.

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

13 przemyśleń na temat “Tiramisu”

  1. uwielbiam tiramisu, dzisiaj też zrobiłam po raz pierwszy:) muszę chyba jeszcze raz spróbować ale według Twojego przepisu. Polecam mój torcik SHREK: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2013/09/torcik-shrek.html

  2. ~obzarciuch pisze:

    mmm… znakomite, bardzo lubie tego typu ciasta, a tutaj jest mój sposób na tort tiramisu

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-tiramisu.html

    Pozdrawiam

    1. M. pisze:

      Twój tort tiramisu wygląda genialnie! Na pewno przepyszny :)

  3. ~Barbara pisze:

    Tiramisu to jedno z moich ulubionych deserów:-)
    Zapraszam Cię na równie pyszny deser bez pieczenia:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/05/deser-bezowy-w-bitej-smietanie-z-owocami.html
    Pozdrawiam i smacznego życzę:-)

  4. sweethaven pisze:

    Hmm zawsze do tiramisu dodaję 6 żółtek i martwię się, że surowe w takiej ilości komuś zaszkodzą. Patrząc po Twoim ciachu, 2 w zupełności wystarczą. Następnym razem spróbuję! ;)

  5. ~anna pisze:

    Moje ulubione, a nigdy nie robiłam :)Muszę wypróbować, bo przepis zachęcający :)

  6. ~naleśniki pisze:

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

  7. ~Justek pisze:

    ojjjj Twoje tiramisu jest przepyszne :) Miałam okazję spróbować ;)

    1. M. pisze:

      Komplement od osoby nieprzepadającej za słodyczami- bezcenny ;)

  8. ~Maria pisze:

    Nalezy zaznaczyc, ze ten deser a mianowicie Tiramisu nie robi sie na foremkach blaszanych itp. Tylko i WYLACZNIE na ceramicznych, szklanych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. ~Gość pisze:

    Świetnie wygląda twoje tiramisu.
    Polecam też taką wersję
    http://inews.com.pl/WordPress3/tiramisu

  10. ~Klaudynka pisze:

    Uwielbiam słodkości, a twoje tiramisu wygląda genialnie. Zawsze myślałam, że wykonanie go jest takie trudne, a ty tutaj wszystko tak ładnie opisałaś i chyba spróbuję. Jestem początkującym blogerem i mam nadzieję, że mój blog kiedyś rozwinie się tak wspaniale jak twój. Zapraszam na http://www.klaudynkowakuchnia.blogspot.com :)

  11. ~Zosia pisze:

    Ale pyszności u Ciebie! Pysznie wygląda.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS