Tarta z mascarpone i malinami

Malinowy sezon powoli dobiega końca, więc najwyższy czas na zrobienie baaaaardzo prostej tarty- naprawdę, ona nie może się nie udać! 

Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.

Składniki:

Kruche ciasto na spód:

2 szkl. mąki pszennej

0,5 szkl. drobnomielonego cukru

200 g masła lub miękkiej margaryny

1 jajko

szczypta soli

+

Krem:

500 g mascarpone

200 ml śmietany 30%

1 opakowanie śmietan-fixu

1 żółtko

1 cukier wanilinowy (16 g)

cukier puder (wedle uznania)

+

świeże maliny

Przygotowanie:

Zaczynamy od spodu- przesianą mąkę, cukier, margarynę i jajko szybko zagniatamy na jednolite ciasto (co ważne, nie dodajemy proszku do pieczenia, bo spód musi być jak najmniej wyrośnięty!). Masę chłodzimy w lodówce ok. 30 min  Po wyjęciu ciasta wykładamy je na natłuszczoną formę do tarty, nakłuwamy widelcem spód w kilku miejscach i pieczemy ok. 20-25 min w temp. 200 st. C, aż zacznie się rumienić. 

Czas na krem: śmietanę ubijamy na sztywną masę, do której dodajemy śmietan-fix. Dokładamy serek mascarpone, cukier puder, cukier wanilinowy i wbijamy żółtko, po czym wszystko dokładnie miksujemy.

Krem wykładamy na wystudzony (koniecznie!) spód, a na wierzchu układamy maliny. Tarta najlepiej smakuje po 2-3 godzinach w lodówce, kiedy składniki zdążą się „przegryźć” :).

www.comfortfood.pl

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

14 przemyśleń na temat “Tarta z mascarpone i malinami”

  1. ~magda pisze:

    mascarpone i maliny, klasyka! nic dodać nic ująć :)

  2. ~Basia pisze:

    Chyba moja dieta się skończy:)

  3. ~Łakomczuch :) pisze:

    Coś przepysznego, idealna kompozycja, po prostu jeść i nie żałować kalorii ;)

  4. ~Obzarciuch pisze:

    pięknie się prezentuje twoja tarta, chetnie by sie jej sprobowalo :)

    ja polecam sposób na domowe kruche ciasteczka z marmoladą, warto je sobie zrobić
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/kruche-ciastka-z-powidami.html

    pozdrawiam serdecznie!

  5. ~Tarta pisze:

    Apetycznie podane. Na samą myśl o smaku Twojego ciasta burczy mi w brzuchu.

  6. ~Gość pisze:

    Tarta z malinami wygląda niezwykle smakowicie.
    Polecam też taki deser
    http://inews.com.pl/WordPress3/krem-mascarpone-z-malinami

  7. ~Barbara pisze:

    Mascarpone, owoce, jedno i drugie to pycha. Tarta to pycha, ja ostatnia robilam ze sliwkami. Zapraszam. Pozdrawiam i zycze smacznego

  8. ~Anna pisze:

    Pychota! Połączenie to marzenie, aż ślinka cieknie;)

  9. ~Aneta pisze:

    Apetyczne:)
    Chciałbym Cię zaprosić na swój blog kulinarny: kulinarnerewolucjeanette.blogspot.com – jestem początkująca ale szybko się uczę :) Pozdrawiam

  10. ~tss pisze:

    Krem z mascarpone rewelacyjny, i uniwesalny. Nawet bez spodu super :)

    Może się przyda: Prof. Cichosz o tłuszczach – Więcej – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

  11. ~Lodówa pisze:

    Lubię takie przepisy – właściwie owoce można dowolnie zmieniać (choć nie dlatego, że maliny mi nie smakują, raczej sezonowo;) A krem… mmm

  12. ~Zosia pisze:

    O maatko, jak to pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje. Pyszności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS