Nutella z węgierek!

Dzisiejszy dzień zaczął się z myślą o przeprowadzeniu odwlekanego od lat eksperymentu- zrobieniu zachwalanej przez znajomych „nutelli” ze śliwek (za których przywiezienie jeszcze raz dziękuję Panu Mądrali! :)) . Jak wypadł eksperyment? Niesamowicie zadowalająco
- krem jest gęsty, ma piękny, czekoladowy kolor, a w smaku przypomina Śliwki Nałęczowskie. Żałuję, że zrobiłam nutellę tylko z 1,5 kg śliwek, po 2-godzinnym gotowaniu wyszły mi tylko 3 pełne słoiczki (300 g)- pewnie znikną w kilka dni ;)

Czas przygotowania: ok. 2,5 h

Składniki:

1.5 kg wypestkowanych śliwek węgierek

2 szkl. cukru

2-3 opakowania cukru wanilinowego

5 łyżeczek ciemnego kakao 

UWAGA: Ilość kakao i cukru jest podana w przybliżeniu- podczas gotowania najlepiej próbować nutelli co jakiś czas i dopasować preferowane przez siebie proporcje tych składników.

Przygotowanie:

Opłukane węgierki należy wypestkować i zmielić, najlepiej blenderem, na jednolitą masę. Gotujemy je na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając co kilka minut (śliwki mogą się przypalić). W połowie gotowania możemy dodać już cukier i cukier wanilinowy. Gdy masa odparuje na tyle, że jej konsystencja jest dość gęsta, należy dodać kakao. Od tego momentu nutellę gotujemy jeszcze przez 20 min i przekładamy ją do wyparzonych słoików.

 

Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem (powinny tak postać do momentu ostygnięcia). Nie pasteryzujemy.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Informacje o M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Dodatki, Przetwory i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Nutella z węgierek!

  1. ~Tyna pisze:

    Jeszcze czegoś takiego nie robiłam, zapowiada się pysznie:)

  2. ~Justek pisze:

    Osz kurczę, aż ślinka cieknie. Na złość nie mam już śliwek… Zapisuje w kajeciku na przyszły rok :)

  3. ~gogosia pisze:

    Witam :)
    Robiłam już konfiturę wiśniową z kakao, którą dodaję do tortu chałwowego smakuje on wybornie :) :) więc myślę że nutelle z węgierek tez będzie pyszna :)
    właśnie dziś zakończyłam smażenie tradycyjnych powideł za śliwek i zostało mi trochę w miseczce do zjedzenia na świeżo. Zrobię zaraz próbę, dosypię kakao i jeszcze raz przesmażę bo jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>