Tarta z truskawkami

Truskawkowy sezon rozpoczął się na dobre, więc czas przypomnieć sobie najlepsze z możliwych połączeń smakowych- truskawki i budyń waniliowy :) Jedno z ciast, które „znika” w godzinę :)

Czas przygotowania: ok. 1 godz.

Składniki:

0,5 kg niewielkich truskawek

Kruche ciasto na spód:

2 szkl. mąki pszennej

0,5 szkl. drobnomielonego cukru

200 g masła lub miękkiej margaryny

1 jajko

szczypta soli

Masa budyniowa:

500 ml mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub waniliowego)

2 łyżki cukru

2 opakowania cukru wanilinowego

2 łyżki masła

2 żółtka

Przygotowanie:

Zagniatamy szybko kruche ciasto z mąki, cukru, margaryny i jajka, dodajemy odrobinę soli.   Jednolitą masę chłodzimy ok. 30 min w lodówce.  Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na natłuszczoną formę do tarty, nakłuwamy widelcem spód w kilku miejscach i pieczemy ok 20-25 min w temp. 200 st. C, aż zacznie się rumienić (najlepiej piec „z obciążeniem”, czyli np. z użyciem fasoli, wtedy mamy pewność, że ciasto nam za bardzo nie wyrośnie). 

Przygotowujemy masę budyniową. Rozpuszczamy budyń w 1/2 szklanki zimnego mleka, jednocześnie podgrzewamy resztę mleka w garnku i jak się zacznie gotować wlewamy zimne mleko z proszkiem budyniowym. Całość zagotowujemy intensywnie mieszając, następnie dodajemy masło i cukier. Zdejmujemy masę z ognia i wbijamy 2 żółtka, bardzo intensywnie mieszając. 

Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony i wystudzony spód tarty. Wierzch ciasta dekorujemy truskawkami. Ciasto studzimy, po czym zamykamy je w lodówce na ok. 2 godziny. Gotowe!

Truskawkowy zawrót głowy 2013Owoce z sadu i dzialki

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Informacje o M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Tarta z truskawkami

  1. ~lili pisze:

    Nie rozumiem po co te żółtka do budyniu.

  2. ~omlety pisze:

    Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

  3. ~Paulina pisze:

    Smakowicie wygląda ta tarta :) !

  4. ~Kasia pisze:

    Właśnie umyłam talerz po tej tarcie :-) Zniknęła w kilkanaście minut! Nawet Budyń nie zastygł jak należy ale mój chłopak jak zobaczył to się nie mógł powstrzymać!
    Extra! Polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>