Kokosanki

Nareszcie po wielu deszczowych dniach słońce wyjrzało zza chmur :) Deszcz jednak skłonił mnie do przyrządzenia najszybszych ciastek na świecie- kruchych kokosanek, które zniknęły z talerza w ciągu godziny ;) 

Czas przygotowania: 5 min+ 20 min pieczenia

Składniki:

opakowanie wiórków kokosowych (250g)

2 białka

1/2 szkl. drobnozmielonego cukru

ew. łyżka mąki

Przygotowanie:

Białka z odrobiną soli należy ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Jeżeli masa nie jest wystarczająco sztywna, by uformować z niej ciastka, można dodać łyżkę mąki do zagęszczenia ;)

Uformowane ciastka ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do  pieczenia. Piec do momentu zarumienienia (ok. 20 min) w temp. 180-200 st.C.

 

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS