Kruche ciasteczka

Święta już za nami, ale przepis na wigilijne ciacha konsekwentnie publikuje się już w nowym roku. Owoc przedświątecznej, rodzinnej integracji ;)

Czas przygotowania: 20 min+ 30 min schładzania+ 25 min. pieczenia

Składniki:

3 żołtka

2 szkl. mąki pszennej

1/2 szkl. cukru (najlepiej drobno zmielonego, szybciej zagnieciemy ciasto)

1/2 kostki masła (125 g, 82% zawartości tłuszczu)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Z żółtek, cukru i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia należy zagnieść kruche ciasto.

Masę zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki, po czym rozwałkowujemy do grubości ok. 0,5 cm i z pomocą foremek do ciastek (lub kieliszków, szklanek) wycinamy najróżniejsze kształty :)

Wycięte ciastka należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia przyprószonym mąką w niewielkich odstępach (podczas pieczenia nieco się zwiększą :) ). Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełku (wtedy przez kilka dni zachowają świeżość i będą kruche :)

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS