Lasagne

Lasagne, kwintesencja włoskiej kuchni… Długo zbierałam się do pierwszego przyrządzenia tej potrawy. Przede wszystkim zniechęcało mnie do niej widmo długotrwałej pracy i niecierpliwego oczekiwania na koniec pieczenia. Niespodzianka! Okazało się, że z dobrym zorganizowaniem wszystkich czynności zrobienie lasagne nie trwa dłużej, niż godzinę :) A efekt jest wart całego wysiłku, danie wyszło wprost przepyszne :) Jedno z moich ulubionych :)

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

Opakowanie płatów makaronowych do lasagne

Sos boloński:

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

3 średnie cebule

średni słoiczek koncentratu pomidorowego

papryka słodka

papryka ostra

chilli mielone

przyprawa do kuchni włoskiej

zioła prowansalskie

czosnek granulowany

1 kostka rosołowa (warzywna)

sól

pieprz czarny

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

250 ml mleka

pieprz, sól

200 g żółtego sera

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażyć na oleju. Na osobnej patelni poddusić pokrojoną cebulę , połączyć z mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia przenieść farsz do głębokiego garnka, zmniejszyć płomień, by masa się nie przypaliła. Dodać kostkę warzywną rozcieńczoną w szklance wody, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 min. Zestawić z ognia, przestudzić.

W dużym garnku zagotować wodę na makaron. Kiedy zacznie wrzeć, dodać po łyżce soli i oleju, po czym lekko obgotowywać płaty lasagne ( po 3-4 szt. na raz, przez ok. 3 minuty). Gotowe płaty makaronu porozkładać osobno na talerzach, by się nie pozlepiały (niesamowicie trudno je potem rozdzielić!).

Przyrządzić sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuścić masło, zestawić z kuchenki i dodać mąkę. Dokładnie połączyć, dolać trochę mleka. Ponownie wstawić na na niewielki ogień, gotować aż zgęstnieje. Dolać nieco mleka i znów zaczekać, aż sos zgęstnieje. Powtarzać procedurę do momentu, gdy cała szklanka mleka znajdzie się w sosie. Dobry beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól i pieprz.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty. Przygotować naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec lasagne. Formę nasmarować masłem i wyłożyć płatami lasagne, potem sos boloński, kilka łyżek sosu beszamelowego, kolejną warstwę płatów makaronu itd. aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu pokryte sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć starty żółty ser i resztę beszamelu.

Formę żaroodporną nakryć szklaną pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 st. C. Piec 25-30 min.

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS