Faszerowane pomidory (lub cukinia)

Czas przygotowania: 2 godz.

Składniki:

kilkanaście pomidorów średniej wielkości

cukinia (opcjonalnie)

Farsz:

1 kg wieprzowego  mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)

koncentrat pomidorowy

2 średnie cebule

Przyprawy:

papryka słodka

papryka ostra

chilli mielone

czosnek granulowany

1 kostka rosołowa (warzywna)

zioła prowansalskie

przyprawa do kuchni włoskiej

sól

pieprz

olej

150 g żółtego sera

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

250 ml mleka

pieprz, sól

Przyrządzanie:

Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć miąższ . Jeśli faszerujemy cukinię, należy ją obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestki.

Mięso mielone podsmażyć na oleju. Na osobnej patelni poddusić cebulę pokrojoną w talarki, połączyć z mięsem mielonym. Po kilku minutach smażenia przenieść farsz do głębokiego garnka, zmniejszyć płomień, by masa się nie przypaliła. Dodać kostkę warzywną rozcieńczoną w szklance wody, miąższ wydrążony z pomidorów, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 min. Zestawić z ognia, przestudzić.

Przyrządzić sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuścić masło, zestawić z kuchenki i dodać mąkę. Dokładnie połączyć, dolać trochę mleka. Ponownie wstawić na na niewielki ogień, gotować aż zgęstnieje. Dolać nieco mleka i znów zaczekać, aż sos zgęstnieje. Powtarzać procedurę do momentu, gdy cała szklanka mleka znajdzie się w sosie. Dobry beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać sól i pieprz.

Faszerować pomidory lub cukinię w taki sposób, by dolną warstwą był farsz mięsny, środkową beszamel i górną ponownie farsz.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st.C. i piec ok. 25 min. Na pięć minut przed wyjęciem z piekarnika posypać pomidory i cukinię żółtym serem.

Pomidory faszerowane najlepiej smakują ze świeżym pieczywem bądź z sałatką warzywną.

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

2 przemyślenia na temat “Faszerowane pomidory (lub cukinia)”

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS