Sos czosnkowy

Bardzo prosty i wyrazisty dodatek do potraw :)  Ta wersja powstała po kilku średnio udanych eksperymentach ze źle dobranymi proporcjami składników i jest dla mnie idealna! Ulubiony sos do pikantnych skrzydełek, opisanych na tej stronie: 
http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/20/pikantne-skrzydelka/

Czas przygotowania: 5 min

Składniki:

4 łyżki majonezu (najlepszą konsystencję do tego sosu ma majonez Winiary)

1, 5 łyżki śmietany 18%

czosnek granulowany (wedle uznania)

sól, pieprz

Przygotowanie:

Majonez zmieszać ze śmietaną, stopniowo dosypując czosnek granulowany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos ten świetnie komponuje się z pieczeniami, daniami z grilla oraz jako dodatek do kanapek ;)

 

The following two tabs change content below.

M.

Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.

Jedno przemyślenie na temat “Sos czosnkowy”

  1. ~Zosia pisze:

    Uwielbiam sos czosnkowy, ale takiego jeszcze nie robiłam i muszę koniecznie wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  • RSS